Je slaap meten met een app, hoe betrouwbaar is dat eigenlijk? Mai test vier populaire slaapapps en gaat op zoek naar de zin en onzin van apps waarmee je je slaap kunt tracken. Het lijkt misschien onschuldig om meer te weten te komen over je slaappatroon om zo de kwaliteit van je slaap te kunnen verbeteren, maar het gebruik van slaapapps kan ook het tegenovergestelde effect hebben. Het fanatiek bijhouden van je slaap via zo’n app kan namelijk ook een vervelende aandoening tot gevolg hebben: orthosomnie. Het overmatig bezig zijn met goed slapen en het consumeren van data over je eigen slaappatroon kan er namelijk ook voor zorgen dat je door de stress over je nachtrust juist slechter gaat slapen.
Mai test de apps Sleep Cycle, Pillow, SleepWatch en Snorelab. Ze houden allemaal het aantal uur bij dat je slaapt, of juist wakker ligt. Dat doen ze door de hele nacht geluid op te vangen via de microfoon in je mobiel. Als je echt de full package wilt, kun je deze slaapapps ook met een smartwatch combineren, maar dat hoeft niet.
Aan de Technische Universiteit Eindhoven doet onderzoeker en neurowetenschapper Merel van Gilst onderzoek naar hoe je slaap betrouwbaar kan worden gemeten. De werking van slaapapps is namelijk niet zo nauwkeurig als je wellicht zou denken. Apps werken op basis van een algemeen algoritme dat bij alle gebruikers van de app hetzelfde is en gebaseerd is op het slaappatroon van een jong en gezond mens. Ze gaan meestal uit van een standaard slaapdiagram dat een beetje wordt aangepast op de metingen bij daadwerkelijk gebruik van de app. De apps worden ontwikkeld op basis van de slaappatronen van een beperkt aantal mensen zonder stoornissen en schiet daardoor snel te kort. Meting op basis van een microfoon en beweging is daarnaast ook beperkt. Gebruik je naast de app ook een smartwatch (ook wel ‘wearable’ genoemd) om je slaappatroon in kaart te brengen, dan is dit betrouwbaarder dan alleen de app, omdat de smartwatch ook je hartslag meet en daar kan meer informatie uit kan worden gehaald.
Ook Mai merkt dat het bijhouden van haar slaap via slaapapps een negatief effect heeft op haar nachtrust. Ze slaapt er zelfs slechter door dan ze doorgaans zonder apps doet. Ook valt haar op dat haar ervaring over haar nachtrust niet altijd strookt met de data die ze in de apps terugkrijgt. Zo krijgt ze te zien dat ze in de app een volle nachtrust heeft gehad terwijl ze zelf denkt veel minder uren geslapen te hebben.
Kassa vroeg de bedrijven achter de slaapapps die Mai gebruikte om een reactie. Twee van de vier ontwikkelaars hebben gereageerd. Hun reacties lees je onderin dit artikel: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/zorgen-slaapapps-voor-een-slechtere-nachtrust
―
Kassa is het consumentenplatform van BNNVARA. Problemen met verzekeringsmaatschappijen en banken, maar ook zaken als lachgas, fillers, phishing en ransomware komen voorbij. Individuele klachten behandelen we in de Belbus en we testen regelmatig verschillende producten & diensten.
Kassa bestaat al sinds 1989 en wordt gepresenteerd door Amber Kortzorg en Mai Verbij. Iedere zaterdag om 19.15 te zien op NPO 2. Of elke donderdag om 16.00 op dit kanaal!
Het laatste consumentennieuws, hulpartikelen en het consumentenforum Vraag & Beantwoord vind je op onze website: https://kassa.nl.
Volg ons ook op Facebook, X, Instagram & TikTok:
https://facebook.com/bnnvaraKassa
https://twitter.com/kassa_bnnvara
https://instagram.com/bnnvarakassa
https://tiktok.com/@bnnvarakassa
Hoe heeft die app in godsnaam invloed op hoe je slaapt?
Wat een onzin
Zelf gebruik ik al jaren Sleep Cycle en ik heb inmiddels 949 nachten opgenomen (ik gebruik de app al 6/7 jaar, maar in de eerste 2/3 jaar was ik niet altijd consequent).
Sleep Cycle is verbonden met mijn Apple Watch, waardoor ook mijn bewegingen, ademhaling en hartslag worden meegenomen in de analyse.
Daarnaast gebruik ik sinds dit jaar ook een WHOOP 4, en de gegevens hiervan komen altijd overeen met mijn Sleep Cycle- en Apple Health-data.
Ik gebruik de app niet zozeer om mijn slaapcyclus bij te houden, maar vooral om mijn snurken en praten in mijn slaap vast te leggen (ik praat al mijn hele leven in mijn slaap, gemiddeld 3-5 uur per nacht).
Sinds 2014/2015 houd ik al mijn lichaamsmetingen bij en heb ik jaren aan data verzameld. Gelukkig ervaar ik geen stress door deze data; ik bekijk het heel objectief en analyseer slechts één keer per maand de gegevens van de afgelopen 30 dagen, voornamelijk vanwege tijdgebrek. Maar ik begrijp goed dat sommige mensen wel stress kunnen ervaren door dergelijke resultaten.
Kunnen we tegenwoordig nog iets zonder smartphone of ander zogenaamd "smart" apparaat? Laat het ding uit je slaapkamer, wifi modem uit, raampje open en slapen maar 🎉.
Dat je na verloop van tijd gestresst raakt van zo'n app kan ik me wel inbeelden, maar dat je er na 1 of 2 nachten direct slechter van gaar slapen, vinden ik wel heel gek. Ik denk niet dat dat met de apps te maken heeft.
Voor t slapen je mobiel wegleggen, jointje roken en lekker slapen
Noemen we dit testen tegenwoordig ?
Je had een Apple Watch moeten dragen om je slaap te tracken! Of een andere smart watch die dit ook kunnen, kan je meteen kijken of ze een beetje kloppen
Gebruik zelf Sleep as Android. SAA vind ik opzich wel fijn. Heeft ook een functie waarbij je alarm eerst zachtjes begint en daarna harder word. Daarnaast is het gratis en slaat het je hartslag van je smartwatch ook op. Als je het inderdaad als een gadget ziet is het een leuke manier om je slaap ritme bij te houden.
Ik vind het heerlijk, Sleep Cycle. Ik hang me er niet aan op maar ben gewoon benieuwd wat geregistreerd wordt. Slechtere nacht? Volgende keer beter. Als ik veel droom zie ik dat ook echt aan de grafieken.
Heb jij wel eens zo'n app gebruikt om je slaap te tracken? Hoe was jouw ervaring? Laat het weten in de comments!