Geen widgets gevonden in de zijbalk

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gaan er volgend jaar in salaris weer fors op vooruit. Uit de Prinsjesdagstukken blijkt dat ze er in totaal ongeveer 600.000 euro bij krijgen, aan salaris en onkostenvergoeding.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst volgen ze daarmee de loonontwikkeling in de cao voor de Rijksoverheid. De lonen stijgen omdat die gecompenseerd worden voor de inflatie.

Het jaarinkomen van de koning stijgt daardoor met zo’n 55.000 euro naar bijna 1,1 miljoen euro. Zijn vrouw Máxima gaat er 20.000 euro op vooruit en verdient volgend jaar 431.000 euro. Ook prinses Amalia heeft recht op een loonsverhoging, maar zij stort haar toelage vrijwillig terug in de schatkist totdat ze afgestudeerd is.

In de Grondwet staat dat de koning, zijn opvolger, de afgetreden vorst en hun echtgenoten geen loon- of inkomstenbelasting betalen. Ze mogen dus hun hele toelage houden.

Nog nooit zo hard gestegen
De totale kosten voor het Koninklijk Huis komen volgend jaar uit op ruim 55 miljoen euro, een stijging van 11 procent. Nog nooit stegen de kosten zo hard sinds Willem-Alexander in 2013 op de troon kwam. Ook de afgelopen jaren gingen de kosten steeds omhoog, maar met een lager percentage.

De stijging van nu zit vooral in de zogeheten functionele kosten van de koning, die komend jaar met 4,5 miljoen euro stijgen. Het budget van de dienst van het koninklijk huis wordt “in verband met de sterk gestegen kosten van ICT en informatiebeveiliging” structureel met 2,5 miljoen euro verhoogd.

Onder de zogenoemde begroting van de Koning vallen behalve de salarissen en vergoedingen voor de Oranjes ook zaken als het onderhoud van paleizen en de Koninklijke Stallen. Daaraan zijn ongeveer 245 voltijdsbanen verbonden, vijftien minder dan in voorgaande jaren.

20 gedachten over “Wilders roept de koning op om af te zien van zijn loonsverhoging van 55000 Euro. Rutte is tegen”
 1. Willem interesseert het geen reet. Had hij uit zichzelf mee kunnen komen. 55k is niks voor hem. Het bewijst weer eens hoever hij van het volk staat.En maar zwaaien voor de poort…

 2. Salaris WA: 1.09 miljoen euro per jaar belastingvrij

  Salaris Maxima: 411000 euro per jaar belastingvrij

  Salaris Amalia (19 jarig studente): 307000 euro per jaar belastingvrij

  Salaris Beatrix: 575000 euro per jaar belastingvrij.

  Totaal 2.4 miljoen euro aan belastingvrije salarissen voor leden van het koningshuis terwijl de belastingbetaler hun huisvesting betalen. 😂

 3. Rutte "het koningshuis betaat al 500 jaar", 5 zinnen later "dit is een zeer kwetsbaar instituut" 😂mijn hemel; en dan zelf praten over consequent zijn

 4. De echte koninklijke Koningstad is natuurlijk de 1e stad en oudste stad van Nederland dit is de stad Stavoren! En het ook de oude regeeringsstad voor 800 jaar binnenhof/poppenkast!.
  Stavoren vroeger de machtige stad vandaar ook het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren!.
  Zoek maarop in de oude atlas van Nederland/Friesland
  Lees ook het boek uitgave in 2020 eens de FRIESE VORSTEN waren er eerst. Het 1e VORSTENHUIS was hierin Stavoren dus doe onderzoek doen naar de waarheid hierin NL ?

 5. 55.000 euro in een land waar de AOW-ers 's winters in de kou zitten. Ikzelf en velen met mij naar de voedselbank gaan. Ik ben trots op u heer Wilders dat u dit bespreekbaar maakt.

 6. Als puntje bij paaltje komt, zijn een heleboel mensen niet bereid om genoegen te nemen met wat minder , ook al zouden ze dan nog steeds een riant salaris hebben. Het is inderdaad moeilijk te rijmen met mensen die niet of nauwelijks meer rond kunnen komen en alle eindjes aan elkaar vast moeten knopen. En wat dat doet met hun fysieke en mentale gezondheid. Ik wou dat Rutte ook gewoon eens een duidelijk solidair standpunt in nam, i.p.v je te verschuilen achter de retoriek.

 7. De dag moet nog aanbreken waarop Rutte oprecht baalt van iets.. Wat een fantast! Mensen die jaren lang hard hebben gewerkt voor de opbouw van Nederland worden nu beloond met €50,- minder te besteden. Dat siert Nederland echt…

 8. 1,6 miljoen per jaar. Terwijl ik als arme sloeber niet eens 55.000 per jaar bij elkaar kan sprokkelen hahaha.

  -edit. Wacht ik vergeet hij krijgt natuurlijk een miljoen per maand en niet per jaar. Man.. 12,6 miljoen per jaar. Lekker hoor.

 9. Ook geniaal om nu nog even 'n plan te lanceren voor belasting verhogen banken/ aandelen. Dat heeft op 1 dag al miljarden doen verdampen op de beurs. Tegen dit slooptalent uit Den Haag is niks en niemand bestand, wel sneu voor 10 mijoen mensen die in NL aan 't werk zijn en de mensen die hun leven gewerkt hebben en alles zien kapotgaan.

 10. Wat een vies egoïstisch mannetje is die Rutte … die heeft de kans gekregen van heel veel Nederlanders om daar z'n 12 a 13 jaar te zitten.
  Dat de allerarmsten onder zijn bewind nu niets te eten hebben en onder een brug of een doos moeten slapen , interesseert deze man geen ene moer.
  Het pensioen wat ooit een hele mooie regeling was voor hen die Nederland na de tweede wereld oorlog heeft opgebouwd…..
  Zonder schroom worden voor deze groep de regels
  1 2 3 onder het bewind van Rutte direct veranderd .
  Maar wat voor de man zelf is geregeld dat hij blijvend omhoog blijft gaan in salaris daar houdt hij zich halsstarrig aan vast.
  Alleen de aller armsten het geld blijvend afpakken , als Rutte zelf maar financieel kan blijven groeien… denk hij echt nog dat hij dat geld nog in zijn hemel mag gebruiken ???
  Hoe kan je je volk , laten verhongeren .
  En Rutte schaterd het uit van het lachen , dat de armsten niks hebben en hij er lekker wel steeds financieel op voor uit blijft gaan.
  Hij schaamt zich niet eens als hij zo schaterd van het lachen die ongegeneerd dropjes vreter.

 11. Wetten zij gemaakt door mensen!
  Zonder burgers bestaat Nederland niet, toch?
  Wetten zijn gemaakt in 2009!
  Als crisis is, ook al staat het in de wet, gaat men mee bewegen en flexibel. Dan kunnen mensen beter waarderen samen uit en samen thuis! Wet is hard, maar ons hart is zacht!
  Lang leve de democracy!
  Gebaren geven ook juist een hart onder de riem!

 12. Ze moeten allemaal flink deel inleveren in de politiek!!
  Tot net boven modaal…dan doe je dat werk als volksvertegenwoordiger uit gevoel VOOR het volk!
  Zouden er weinig over blijven!
  Zitten allemaal voor hun eigen agenda….huichelaars zijn het stuk voor stuk met 0 praktijk ervaring en 0 compassie met het volk überhaupt 🤮

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *