Geen widgets gevonden in de zijbalk

De volledige uitzending van blckbx today #228 van maandag 9 oktober 2023 is te bekijken via: https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2023-10-09

Gaat de referendumwet van Kamerleden Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen er komen?

Woordvoerdersverklaring Raad van State:
In de uitzending hebben wij met betrekking tot het onderwerp ‘referendumwet’ een ingekorte verklaring van de Raad van State laten zien. De volledige woordvoerdersverklaring is hieronder te lezen.

‘De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert regering en parlement over wetgeving en bestuur. Ieder wetsvoorstel wordt door de Afdeling advisering van advies voorzien. Daarvoor wordt het Beoordelingskader gebruikt. De (praktische) uitvoering van wetsvoorstellen en de juridische analyse (verhouding met hoger recht en Europees recht) zijn vaste onderdelen van het beoordelingskader.

De Afdeling advisering heeft het initiatiefwetsvoorstel ‘Wet raadgevend referendum naar Zwitsers model’ beoordeeld tegen de achtergrond van het huidige stelsel: de democratische rechtsstaat met een representatieve democratie of vertegenwoordigende democratie. De initiatiefnemers stellen de representatieve ofwel vertegenwoordigende democratie ook als uitgangspunt te nemen (zie eerste zin van 3.a in het advies) voor hun voorstel.

Daarom is aan de hand van dat uitgangspunt beoordeeld of het voorstel passend is binnen het huidige stelsel. Het ankerpunt van dit stelsel is artikel 50 van de Grondwet. Dat bepaalt dat de Staten-Generaal het gehele Nederlandse volk vertegenwoordigen. En hoewel het referendum een aanvulling kan zijn op de representatieve democratie, is wel van belang dat een referendum zodanig wordt vormgegeven dat de primaire rol van het parlement intact blijft. De Afdeling advisering vindt dat dit wetsvoorstel elementen bevat die de centrale positie van het parlement ondergraven.’

Crowdfunding: nieuwe studio voor programmering met ‘perspectief’ 🎥🎙🎬
Help je mee ons doel te behalen? ➡️ https://www.blckbx.tv/perspectief

Waardeer je deze video(‘s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

—-
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbx.tv

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin – https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/

18 gedachten over “Vindt het wetsvoorstel over de referenda doorgang?”
 1. Stel dat je coca cola representeert als verkoper en je gaat pepsi aanprijzen. Datzelfde kan toegepast worden op het begrip representatieve democratie. Als politicus werk je voor het volk. Je bent door hen gekozen om hun belangen en standpunten te vertegenwoordigen. Niet dat van anderen partijen die andere belangen en standpunten vertegenwoordigen. Doe je dat niet als politicus, dan ben je incapabel en dien je ontboden te worden om de functie nog uit te oefenen. Helaas wordt deze essentie niet uitgevoerd en begint het meer te lijken op een partijen democratie. Waar enkel het mogen stemmen op partijen een directe vertaalslag is van het begrip democratie en de belangen en standpunten van partijen de leidraad vormen van dagelijks bestuur. De wil van het volk is hier van ondergeschikt belang.

 2. De VVD zal helaas bij de aankomende verkiezen nog niet electoraal gesloopt worden, maar het is in ieder geval te hopen dat D66, CDA en het monster verbond van PVDA/GroenLinks electoraal met de grond gelijk gemaakt worden

 3. Is blckbx rechtsextremistisch? Gideon heeft banden met NVU, Freek Janssen verheerlijkt Hitler zijn beleid en ontkent de Holocaust. Thierry steunt Putin en is fan van hem en vindt dat de wereld wordt geregeerd door reptielen (Nazi's benaming voor Joden) Vinden jullie dat allemaal prima om aan zo'n partij steeds aandacht te geven? Verwijder het bericht maar, want censuur is wel jullie ding!

 4. Deze nep minister is de grootste schaamte voor de Nederlandse politiek en weergeeft op dit moment de staat waarin NL democratie zich bevindt. De democratie op PABO niveau. 100% de waarheid alles wat van der Meijer heeft opgesomd is geen complot mar puur de waarheid en iets wat we de burgers die "Mindfulness" zijn, diep in onze wezen essentie voelen en ervaren. Wat kan je anders verwachten van Pabo leraar ? Mensen stem weg deze clown zodat het land zich hoeft niet te schamen voor zulke politici

 5. Het is overal zo corrupt als wat daarom gaat Trump ook niet winnen.
  Welkom op het allerleipste estival je hebt geen kaartje nodig je bent er al.
  DUS het volk moet het zelf doen.
  Nederland was laatste land dat slavernij afschaffen en als je naar de gouden eeuw kijkt dan zijn wij allemaal nazaat van piraten rovers criminelen ja.
  Kijk maar hoe ze elkaar behandelen hier zeg sjonge sjonge.
  Kan je veranderen..
  PUTSCH 🇳🇱⚔️🇳🇱❤️
  De elite weet donders goed dat jullie bang zijn!
  Waar is jullie TJAKKAH?

 6. Ja meneer de jongen .de waarheid is hard he dus steek nog maar steeds je kop in het zand .wat Gidion zegt is geen fake maar zeker de waarheid .

 7. Nee, natuurlijk niet. Voorstel komt van FVD dus wordt automatisch afgeschoten.
  Kies de partij die het meest wordt geframed, daar zijn ze bang voor. BBB en Omtzigt zijn 2x niks. NSC klinkt me te veel naar NSB.

 8. Als alle schriftelijke vragen keurig waren beantwoord dan vraag ik me af waarom de aantijging van Kamerlid Sneller niet veel krachtiger zoals hier werd gepareerd in het debat.

 9. Het voorstel van Forum voor Democratie (FVD) voor een raadgevend referendum zet de Tweede Kamer opzij en is geen goed idee. Het referendum dat Forum voor ogen heeft kan gaan over onderwerpen waarover de regering of het parlement geen bevoegdheid heeft. Gemeenten en provincies kunnen worden geconfronteerd met een landelijk referendum over een onderwerp waar zij over gaan. Een wetsvoorstel als paard van Troje,
  vol van de bekende FvD complot-retoriek.

 10. Ruwe omgangsvormen brengen de democratie in gevaar, zegt demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. ,,Het belet goede mensen om voor de politiek te willen kiezen en het zorgt ervoor dat goede politici de neiging hebben om te vertrekken. Dat kunnen we ons gewoon niet veroorloven."

Hij vindt dat de Tweede Kamer met zichzelf in gesprek moet. ,,Uiteindelijk maken we de politieke cultuur met elkaar. Als er woorden worden gebruikt die in de buitenwereld aanzetten tot of legitimeren van haat, bedreigingen of erger, dan is er echt veel aan de hand en dan moeten we ons realiseren dat we de weg terug moeten kiezen. De weg terug naar normaal.'

  Zó bijzonder dat Dé Jonge dit vindt aangezien hij keiharde leugens heeft geuit om jongeren ertoe te bewegen zich te laten prikken, iets met ‘dansen mét Janssen’🕺🏻💃🏽💉

  Je kunt het allemaal al voorspellen, De Jonge is een narcist. Eén die altijd bezig is met conflicten creëren en theater maken. Het is zíjn manier van ‘de baas spelen’.

 11. Lekkere gevulde kamer weer, de belangstelling druipt er weer vanaf en 98 % van de kamer laat zien dat ze schijt hebben aan de bevolking. Zelfs koningin vd Plas was tegen uitstel van de stemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *