Geen widgets gevonden in de zijbalk

“Overheid offert 520.000 levensjaren!” blijkt uit WOB verzoek EZK van oud CBS directeur…

Oud CBS directeur ad interim Ir. Jan van der Zanden diende in september 2020 een WOB verzoek in bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat om inzicht te krijgen in de kosten/baten analyse van de overheid t.a.v. de Lockdown in maart van dat jaar. 8 juni 2021 ontving hij de stukken en de data waren ronduit schokkend want daaruit bleek dat de ambtenaren een Lockdown ontraadden aangezien er per saldo 520.000 gezonde levensjaren (qaly’s) verloren zouden gaan.

Minister Eric Wiebes

Toenmalige minister van EZK Eric Wiebes heeft de documenten gezien – blijkt uit de interne stukken – en heeft dus kennis gehad van de pijnlijke feiten en dan rijst natuurlijk de vraag wat er met deze kennis is gedaan? Heeft Wiebes deze informatie overgebracht aan het kabinet? Wist Mark Rutte ervan? En waarom is de koers niet bijgesteld nadat deze informatie voorhanden was?

Ir. Jan van der Zanden

Ingenieur Jan van der Zanden heeft als ad interim directeur leiding gegeven aan een grote tak binnen het CBS maar ook bij de Kamers van Koophandel was hij actief op directie niveau. De statisticus en cijferman benadert de zaken graag rationeel en denkt daarom voornamelijk in qaly’s. “Dat lijkt misschien kil maar er is niets zo humaan als deze utilitaristische benadering van een kosten/baten afweging. Qaly’s zijn namelijk niet discriminerend, niet subjectief en daarmee de meest egalitaire manier van beleidmaken die voor handen is. En daarom wordt deze rekenmethode ook al sinds de jaren 80 gehanteerd door overheden” legt de bevlogen rekenmeester uit aan programmamaker Flavio Pasquino. “Er wordt in deze crisis vanaf het begin gewerkt volgens het beginsel van de “Rule of Rescue” en dat is heel even te begrijpen maar daarna moet de ratio terugkeren en utilitarisme weer gaan domineren ten einde de juiste keuzes te maken voor de gehele volksgezondheid en niet enkel de Covid-19 patiënten”, aldus Van der Zanden.

Qaly

Een qaly is een afkorting van “Quality-Adjusted Life Year”. Dit wordt gebruikt om de kosten-effectiviteit van bepaalde interventies in te schatten en staat voor een gezond levensjaar.

1 qaly staat dus voor een 100% gezond levensjaar en de normering is in Nederland:

Bij preventie: 20.000 euro / qaly

Bij curatie: 80.000 euro / qaly

Qaly’s zijn dan ook de meest objectieve rekeneenheid om termen als “nevenschade” en “disproportionaliteit” enige waarde, context en inhoud te geven omdat ze anders sentimentele woorden blijven die niets meetbaars uitdrukken waarmee een zinnige afweging kan worden gemaakt qua kosten en baten.

Prof. Dr. Damiaan Denys

In de uitzending tonen we ook een fragment van de EO (NPO) waarin psychiater en filosoof Damiaan Denys de term “sentimenteel individualisme” uitlegt aan oa. SP fractievoorzitter Lillian Marijnissen die dichtbij de Brabantse Corona brandhaard in Uden woont en vanuit emotie de crisis benaderde in dit programma. “Exemplarisch voor Rule of Rescue-gedrag waarbij vrijwel iedereen aan de tafel geen oog leek te hebben voor het grotere geheel”, legt Pasquino uit die een verwijzing maakt naar onderstaande link om de integrale clip te bekijken.

VIDEO: https://youtu.be/Pv__4RzRxJA

Bronnen:

WOB verzoek aanvraag, EZ stukken en achtergrondartikel over o.a. “Rule of Rescue”, alternatieve beleidsopties van EZ en uit de literatuur. Tevens links naar de gebruikte wetenschappelijke literatuur in de video vind je hier:

https://drive.google.com/drive/folders/17nAOd5mXetuaNqKe9MXLLEQxjjYE1z-s

Paper “Shepley Orr & Jonathan Wolff”:

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11238-014-9434-3

RIVM Rapport 2020 Nevenschade:

https://www.rivm.nl/documenten/rapport-2020-0183

Artikel Parool over WOB verzoek Ir. Jan van der Zanden:

https://we.tl/t-6pZu84d1ZI

https://www.parool.nl/nederland/ministerie-van-economische-zaken-verzette-zich-tegen-intelligente-lockdown~b8f9bffb

Video “De Vodgasten” over reanimatie klein meisje:

Rapport Gupta Group:

https://gupta-strategists.nl/storage/files/200514-Uit-de-wurggreep-van-corona.pdf

Rapport Algemene Rekenmaker 8 april:

https://we.tl/t-28tTZcdcoA

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

Door Ruby Lane

10 gedachten over ““Overheid offert 520.000 levensjaren!” blijkt uit WOB verzoek EZK van oud CBS directeur…”
  1. En zelfs nu, januari 2022 spreekt men in de kamer hier nog niet over en wordt dit nog steeds niet gehanteerd. Hoe is dat nou toch in hemelsnaam mogelijk?? Hoezo laten wij als volk een klein groepje gewone mensen een complete samenleving frustreren?

  2. En het volk doet wat het altijd oet. uhhhhhh op de bank hangen, plaatjes op hun Facebook zetten, VVD stemmen, klagen op het internet en volgzaam luisteren naar de NAZI's in de regering en hun schwarzgelbe sturmtruppen.

  3. Wat een debiel domme uitzending🤣🤣🤣 oh oh oh wat schokkend zeg. Not😄 Alsof de overheids dit achterhoudt terwijl je belt en sturen alle info🤣 wat een speurwerk. Wow🤣🤣
    Maar ja. Wat de wappies hier niet snappen is dat C19 niet over levensjaren gaat. Het gaat om zorg bieden aan eenieder. Dat is het vraagstuk.

  4. De openheid van waarheid die er steeds wordt gegeven op alles qua schriftelijke en persoonlijke vlak van ons individuen door jouw interviews met de daarbij personen van de kennis in zaken openbaar gelegd wordt…. Daarvoor bedankt💞🍀🙏… Jammer dat jullie in alles tegengewerkt worden om dit in de voorgeschoteldden programma's te krijgen, want dit zou thuis MOETEN horen bij onze dagelijkse nieuws!! En ja ook alle media NU verdienen aan alle leugens verspreiden🤯🤬🤬🤬

  5. Bijna alle reacties gaan over beeldvorming van een individu(journalist,kamerlid of eoa bn’er etc) helaas dat is van deze tijd. Inhoudelijk zegt ie eigenlijk de zwakkeren moet eraan. In het groter plaatje omdat het hele financiële systeem ten einde is en de bezitters van alle fundamentele elementen op deze aarde dit als oplossing zien. Een beetje zoals hitler; natural selection maar dan om economische redenering. No value= dead penalty

  6. Vraag de grote man naast je om een betonblok op het spoor te gooien… duh! Die analogie is ook bij de coronacrisis van toepassing. Je kijkt immers naast noodmaatregelen zoals sluitingen ook naar prophylaxes en geneesmiddelen. Dat heeft men verzuimd. Die 500.000 verloren qaly's hadden er dus sowieso al minder kunnen zijn bij optimaal beleid. Zelfs iets doodsimpels als iedereen een potje vitamine D geven had al de helft gescheeld tegen véél minder dan 20.000 euro per qaly.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *