Geen widgets gevonden in de zijbalk

Overduidelijk signaal van de Ombudsman richting de politiek: De politiek mag nooit beslissen om grondrechten te schenden.
Dit is duidelijk gebeurd volgen de commissie Van Dam, die dit constateerde tijdens het toeslagenschandaal.
Zou het ook zo zijn tijdens de Coronatijd, toen immers ook talloze grondrechten met voeten zijn getreden.

Fragment uit het verhoor tijdens de Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening – openbaar verhoor de heer Van Zutphen
5 oktober 2023

Citaat uit de krant:
Begin deze maand waarschuwde de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen al dat ‘mensen- en gezinslevens naar de knoppen gaan’ door de trage afhandeling. “We lijken te vergeten dat het hier om ouders gaat die soms al vanaf 2014 in de problemen zitten.” Hij signaleerde het grote aantal rechtszaken ook al. “Die zaken snijden hout. De overheid erkent al op voorhand dat ze gaat falen. Er is 70 miljoen euro gereserveerd voor een schadevergoeding aan ouders omdat ze niet op tijd worden geholpen. (…) Dat is de wereld op zijn kop. Met de rechterlijke uitspraken krijgen deze ouders voorrang, en dat betekent dus dat andere ouders langer moeten wachten.”

30 gedachten over “Ombudsman snoeihard tegen Commissie: de politiek mag nooit beslissen om Grondrechten te schenden”
 1. De gelatenheid waarmee vragen worden gesteld is weerzinwekkend walgelijk losgerukt van hoe het hoort te zijn.
  Kennelijk weet degene die de vragen stelt niet eens dat NIEMAND de grondrechten mag schenden. Sterker nog, je mag (moet zelfs!) van de grondwet in opstand komen tegen je onderdrukker die de soevereiniteit van het individu ontneemt. Die wet geeft mensen letterlijk de macht om uiteindelijk (eventueel met geweld, ja dat staat er echt en zelfs met dodelijk geweld als het aankomt om de bescherming van de soevereiniteit van de staat) de grondrechten te herstellen !!!
  Ik als simpele burger heeft dit nog geleerd dus hoe kan het zijn dat letterlijk niemand in de politiek hiervan op de hoogte is ?!!?
  Zakkenvullende fascistische kapitalisten zijn het en niets anders !

 2. Mee eens! Daarom zijn het grondrechten en ik vind dat betrokken politici en ambtenaren die grondrechten schenden per definitie levenslang moeten krijgen. Deze stok achter de deur zal ze juist dwingen beter na te denken. Want nu komen ze ervan af met een ongemeende “Mea Culpa” en blijven zitten en gaan door.

 3. De politiek…. Minder vertrouwen is er nooit geweest. Het moet strafbaar worden Als politici gewaarschuwd zijn, en toch grondrechten schenden moeten ze vervolgd worden.

 4. Ik zou ook graag verregaande consequenties zien voor de mensen die zo met de grondrechten omgegaan zijn. Anders leert men er in de toekomst niks van!

 5. “De politiek mag geen grondrechten schenden.”
  Nooouuuu… wat een openbaring voor kaasstolp Den Haag! Een GIGA eyeopener hoor. Hadden ze zich nog nooit gerealiseerd. 🤔
  Stelletje kleuter ego’s met het brein van een pinda. Nederland richting het putje met dit soort bestuurders.

 6. Wow dat de politiek denkt dat ze grondrechten kunnen schenden omdat ze er zelf goed over nagedacht hebben………🤔🤔🤔🤔 wow ontluisterend dit……bizar dat men dit al durft te denken. We zijn diep en heel diep gezonken in dit land.

 7. Oke dus we weten allemaal dat Rutte & Co criminele zijn. Nu komt er een conclusie en oordeel. Wie volgt dat op zonder dat Rutte het rapport negeert zoals dat al jaren gebeurd? Willen wij dat mensen verantwoordelijk gehouden worden dan zal dat nooit gebeuren via onze instituties die net zo corrupt zijn als het kabinet!!!

 8. Als grondrechten gemaakt zijn in tijden dat 'pandemieën' ook al meededen, dan heeft de politiek bij een nieuwe pandemie niet ineens het recht om zich boven die wetten te tillen.

 9. Grondrechten bestaan niet, in de coronacrisis zagen we dat ze zomaar aan de kant werden geschoven voor valse beloftes van groepsimmuniteit en hoe 'effectief' de prik wel niet zou zijn. Ik kots en wantrouw deze overheid, ze zijn er niet voor de burgers maar voor een andere groep mensen waarvan god mag weten wat hen bedoelingen zijn

 10. Als jij Willens en Wetens de grondrechten van mensen schend zou dat strafbaar moeten zijn of je nou ambtenaar bent of volksvertegenwoordiger. Ambtenaren denken nu vaak als groep uit hun Ambt en ze zouden persoonlijk verantwoordelijk moeten kunnen worden gesteld voor hun daden

 11. Yes hij is eerlijk. Het thema van ombudsman van Zutphen is al jaren duidelijk, de Grondrechten van de NLBurger. Steeds meer NLBurgers ervaren en (h)erkennen dat de kabinetten de laatste 10-20 jaar vooral vanuit macht werken, geen Grondrechten. Noemen ze dan politiek en zou daarom toegestaan zijn. Helaas helaas, politiek is geen levensvorm, voor velen een over levensvorm vanuit ikkeikke. Politici kunnen kiezen, besluiten wij vanuit #hartliefde of ikkemeermacht. Wat stem jij?

 12. De overheid trekt zich nergens wat van aan! Wel met vingertje wijzen naar andere landen, maar hier is het verschrikkelijk! Kinderen die zijn afgepakt en ouders reddeloos verloren! Wanneer worden de daders vervolgd????😮😢

 13. En iedereen van dit zooitje slaapt weer lekker door. Wat een poppenkast. De ombudsman houdt een vurig pleidooi maar de rest zit erbij en hoort het aan. Komt weer een dik rapport en de rekening wordt gepresenteerd door de degenen die achter die tafels zitten want zij zitten er niet voor niets. Wat een show. En denk je dat er van wordt geleerd. Welnee.

 14. Sterk betoog van eindelijk weer een echte ombudsman, het enige wat ik alleen miste in zijn betoog zijn juridische stappen tegen ambtenaren & politici die willens en wetens de grondwet schenden en/of burgers of het mkb terroriseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *