Geen widgets gevonden in de zijbalk

Uit het debat over de Startnota (1e termijn Kamer) van
10 februari 2022.
De inbreng van Gündoğan. Dit is het laatste debat waaraan ze deelnam voordat haar partij VOLT, haar schorste wegens grensoverschrijdend gedrag.

De schorsing van Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan door Volt is onder meer ingegeven door medewerkers die zich onveilig voelen door de machtspositie van het Kamerlid. Dat valt af te leiden uit een nieuwe verklaring van Volt. De schorsing is volgens de partij nodig zodat „mensen binnen de partij op een veilige manier kunnen zeggen wat zij hebben meegemaakt.

Volt-Kamerlid geschorst
Sinds de aflevering van BOOS komen er steeds meer berichten naar buiten over grensoverschrijdend gedrag. Zo komt er ook een mogelijke tuchtzaak tegen Marc Overmars, de ex-directeur van Ajax. Waar het bij Gündogan precies om gaat, is nog niet bekend.

In een reactie aan de Volkskrant geeft Gündogan aan niet te weten waarom ze wordt geschorst: „Ik weet niks en mag blijkbaar niks weten.” Tijdens de schorsing mag ze niet deelnemen aan debatten, verkiezingsprogramma’s en optredens van de partij. Daarnaast zal Gündogan ze geen contact hebben met de media namens de partij.

Doodsbedreigingen Gündogan
Afgelopen week sprak Gündogan zich nog uit over ongewenst gedrag op social media. Zelf wordt ze namelijk veel uitgescholden en krijgt ze doodsbedreigingen. Hier heeft ze aangifte over gedaan, het onderzoek daarnaar loopt nog. Vorige week ontving ze voor het eerst een dreigbrief aan huis.

Gündogan is sinds vorig jaar Kamerlid van Volt. De partij heeft inmiddels drie zetels en is duidelijk aanwezig in de Tweede Kamer. Ze kwam als nummer twee op de kieslijst en houdt zich in de Kamer bezig met defensie, financiën en het onderwijs. Ook spreekt ze zich vaak uit over de corona-omstandigheden.

Niet alleen Gündogan wordt onderzocht vanwege grensoverschrijdend gedrag, PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapte om die reden onlangs op. Meerdere vrouwen zouden zich bij zijn partij hebben beklaagd over ongewenst gedrag. Lilianne Ploumen, de leider van de Partij van de Arbeid, laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de klachten.

Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan weet nog steeds niet vanwege welke beschuldigingen zij door haar partij is geschorst. Dat zegt ze tegen de NOS. Zij heeft een eigen adviseur die haar aanraadt nu niet te veel te zeggen. Gisteren meldde de partij dat het gaat om klachten over grensoverschrijdend gedrag.

De partij zegt tot de schorsing te zijn overgegaan toen het al eerder ingeschakelde externe integriteitsbureau had gezegd het onderzoek te gaan uitbreiden “vanwege de aard van de meldingen”.

Volt gaf vandaag iets meer toelichting op de schorsing van het Kamerlid. Het gaat om situaties waarbij er sprake was van een “machtsverhouding” en “het heeft betrekking op mensen binnen de partij”. Die zouden zich “onveilig voelen om zich uit te spreken over wat zij hebben meegemaakt”.

De partij zegt in een bericht met vragen en antwoorden over de zaak op de eigen site dat het klopt dat het Kamerlid niet over de beschuldigingen is geïnformeerd. Er staat: “Hebben jullie de klachten met haar gedeeld? Nee, want zij is onderdeel van het onderzoek. Het bureau spreekt eerst met degenen die meldingen doen en naar voren stappen met de klachten. Daarna vindt wederhoor met Nilüfer Gündoğan plaats.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *