HOOGERSMILDE – Tien nabestaanden van slachtoffers van oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber waren zondagmiddag in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daar spraken ze met journalist Arnold Karskens en nazi-jager Zuroff. Daarvan werden opnames gemaakt voor een Israelische documentaire.
Karskens en Zuroff spreken maandag met politici. Het doel is de 89-jarige Faber achter de tralies krijgen. Hij loopt nu vrij rond in Duitsland, terwijl hij in Nederland levenslang kreeg.
Het verschil tussen Rotterdam en Dresden is dat de bombardementen in Rotterdam op minder dan een kilometer van de frontlijn werden uitgevoerd.
Nederland viel Aceh aan.
Laat me Churchill citeren "I do not understand this squeamishness about the use of gas"
Tja, wat is eigenlijk het verschil tussen Rotterdam en Dresden? Had Koningin Wilhelmina toch niet Duitsland aangevallen? En dan die Churchill met zijn kampen in Bergen Belsen en Auschwitz. Ik begrijp het ook niet.
Waarin verschilt Faber nu eigenlijk van een willekeurige piloot van een bommenwerper of een KNIL-soldaat? Waarom is het executeren van 10 verzetslieden (volgens het verhaal wat ik steun) of terroristen (volgens het verhaal wat ik afwijs) een oorlogsmisdaad; en is het bombarderen van, zeg, Den Haag, Nijverdal, Hamburg, Dresden, Nagasaki, of Hiroshima, of het executeren van verzetslieden/terroristen in Indonesië geen oorlogsmisdaad?
Willen we Faber straffen of een eind aan politieke moorden?