Geen widgets gevonden in de zijbalk

Bekijk de column ook via:
https://www.blckbx.tv/columns/kijkbuijs-7-waarom-we-vooral-veel-kunnen-leren-van-complotdenkers

Complotdenkers hebben een slechte naam. Ze zouden onwetenschappelijk, extreemrechts, paranoia en zelfs psychotisch zijn. Maar klopt dat wel? Laurens Buijs wijst op zeven verrassende inzichten over complotdenkers!

Er bestaan veel vooroordelen over complotdenkers. “En natuurlijk moeten we complotbewegingen altijd kritisch tegemoet treden, net zoals alle andere bewegingen,” zegt Buijs. “Toch zijn er onder andere vanuit de wetenschap de afgelopen jaren allerlei nieuwe inzichten gekomen over complotdenken.”

Volgens Buijs kunnen we dan ook veel leren van mensen die doordrenkt zijn van kritisch denken. In zijn column deelt hij de zeven voornaamste inzichten die hij opdeed over complotbewegingen. Kijken en delen dus!

Crowdfunding: nieuwe studio voor programmering met ‘perspectief’ 🎥🎙🎬
Help je mee ons doel te behalen? ➡️ https://www.blckbx.tv/perspectief

Waardeer je deze video(‘s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

—-
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbx.tv

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin – https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/

12 gedachten over “Kijkbuijs #7: ‘Waarom we vooral veel kunnen leren van complotdenkers’”
 1. Begin 2022 werd universitair hoofddocent Tjeerd Andringa door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op non-actief gesteld nadat hij in het universiteitsblad Ukrant was geportretteerd als een ‘anti-vaxxer’ die zijn studenten ‘complotdenken’ leerde. Hij zou in zijn vak Systems View of Life studenten van ‘zijn alternatieve waarheid’ hebben proberen te overtuigen. Andringa gaf dit vak sinds 2017 aan eerstejaarsstudenten aan het University College Groningen, onderdeel van de RUG. Zo zou hij in een privé-setting hebben gesproken over ‘de dominerende positie van Joden’ en zou hij twijfel hebben gezaaid over het officiële narratief rond 9/11. Op de biologische kwekerij die zijn vrouw runt achter zijn woning in Hoogkerk aan de rand van de stad Groningen, zou hij de lockdown-regels aan zijn laars hebben gelapt met zijn studenten. Uiteindelijk leidde het conflict ertoe dat zijn contract, zonder wederzijdse schuld, door de rechter werd ontbonden.

 2. De nieuwe hippies?
  Dezelfde als toen ,anti oorlog en pro liefde kritisch over de machthebbers maar in een nieuw jasje ? ( geen regenboog kleuren)
  Zo voelt het voor mij ,mijn hele leven centrum Links geweest .
  Nu zie ik mij meer als een rechtse hippie ..

 3. “Wie het verleden beheerst, bepaalt de toekomst, wie het heden beheerst, bepaalt het verleden”, schreef George Orwell in zijn boek 1984. Overheden zijn daarom voortdurend bezig het beeld dat het publiek heeft van het verleden te vervormen.

  Of wetenschappelijk bewijs daadwerkelijk van een complottheorie een schandaal gaat maken is maar helemaal de vraag. De MSM maken een schandaal, niet de wetenschap. Er had allang een schandaal kunnen zijn; in het verleden zijn schandalen wel met minder bewijs gelanceerd. Een wetenschappelijk bewezen schandaal dat door de grote media niet tot schandaal wordt uitgeroepen, blijft voor het overgrote deel van de bevolking een complottheorie, net als alle andere complottheorieën. De situatie is vergelijkbaar met de parlementaire enquête: degenen die hebben meegebouwd aan het schandaal moeten het nu zelf kritisch gaan beoordelen. Dat werkt natuurlijk niet als er fouten zouden zijn gemaakt met mogelijk consequenties die het voorstellingsvermogen teboven gaan, bijvoorbeeld als er vele mensenlevens mee gemoeid zijn. Dat zelfonderzoek blijkt nu inderdaad niet te werken. Zou dat misschien iets zeggen over de ernst van fouten?

 4. Zolang mensen zelf mogen blijven denken en analyseren blijft het leven mooi.
  Zelf beslissen wat je ergens van vind en bekritiseren wat je hoort, leest, meemaakt. Dat is vrijheid. Dat ontwikkeld mensen en houd ze scherp.

 5. Complotdenken wordt gekenmerkt door de sterke overtuiging dat een bepaalde, als onrechtvaardig ervaren situatie, het resultaat is van een doelbewuste samenzwering van een groep mensen met kwade bedoelingen. Complotdenken lijkt veel overeenkomsten te hebben met paranoïde wanen: bij zowel complotdenken als paranoïde wanen gaat het om een onjuiste, hardnekkige en soms bizarre overtuiging. In tegenstelling tot complotdenkers zijn mensen met een paranoïde waan echter vrijwel altijd in hun eentje het doelwit van de veronderstelde samenzwering en staan ze grotendeels alleen in hun overtuiging.

  Net als mensen met paranoïde wanen houden complotdenkers hardnekkig vast aan hun overtuigingen. Ze dragen vaak een overvloed aan ‘bewijzen’ aan voor hun theorieën, bijvoorbeeld teksten van websites, losse citaten of videofragmenten. Ook gebruiken complotdenkers andere bronnen als ondersteuning van hun ideeën, zoals spirituele, fysieke of emotionele ervaringen. In gesprekken met complotdenkers blijkt vaak dat objectiveerbare feiten en rationele argumenten niet doorslaggevend zijn. Net als bij mensen met psychotische paranoïde wanen is de overtuiging niet vatbaar voor logische bewijzen. Als er dingen gebeuren die niet rijmen met het denkbeeld, wordt dit genegeerd of omgedacht, zodat het toch binnen de overtuiging past.

 6. complot, er zijn mooie woorden voor: geheime samenzwering, sluipverbond, sluwe tegenwerking, snood plan bv.
  DUS: Iets geheims, een 'slecht' doel, meer mensen bij betrokken. Slecht is natuurlijk relatief: voor de 1 is het slecht, voor de ander juist goed.
  Het barst dus van de complotten op globaal, nationaal, en lager niveaux. Niets nieuws: Groepjes mensen die iets geheims doen, daar zijn er velen van.
  Omdat het geheim is, komen die theorieen naar voren, die trouwens wel vaak op enig bewijs steunen.
  9/11 is geheimzinnig, het coronaverhaal is geheimzinnig, de maanlanding (niet iets slechts) MAAR: ga je nu echt maanstenen meenemen om in zo'n klein dingetje in de oceaan te belanden? Zonder raket?

 7. Onlangs zei ik dat ik het gevoel heb/had dat gebouw WTC7 tijdens 9/11 naar beneden moest. Ik kreeg als antwoord dat mijn gevoel geen reet waard is als complotdenker.

  Ik verbaasde me over de agressie en de toon waarop ik aangesproken werd. Ten eerste vind ik dat weinig respectvol en belangrijker nog, met zo'n toon is de slaagkans HEEL erg klein dat je iemand zal overtuigen. Je overtuigt iemand met argumenten, niet met persoonlijk aanvallen, niet met iemand slecht over zichzelf te laten voelen die ook mogelijks gelijk heeft. Meer zelf als je duizend rationele sterke argumenten hebt, dan HOEF je niemand uit te maken, dan hoef je helemaal niet persoonlijk te worden.
  Stel u voor dat we in de doorsnee klas hetzelfde zouden doen.
  Student zegt: '25+25 = 70' … waarop de leraar vervolgens zegt 'uw antwoord is geen reet waard, gij idi oot'.
  Wat ik probeer te zeggen is dat je geen mensen overtuigt of hen zaken aanleert door te schelden of persoonlijk te gaan framen… daar bereik je werkelijk niets mee, ik durf zelf te zeggen het tegenovergestelde.

  Complottheoriëen tonen ook indirect aan hoe weinig vertrouwen de mensen hebben in de overheid, want een complottheorie is eigenlijk een indicator van wantrouwen. Als bv verschillende personen mij niet vertrouwen, dan probeer ik hen gewoon in alle rust en kalmte tegemoet te komen en doe ik er alles aan om dat wantrouwen weg te nemen. Wat zien we echter in de realiteit, dat er vaak geen moeite wordt gedaan om dat vertrouwen te herstellen; onderzoekscommissies blijven uit, komen er niet, enz. Voor mij is het dus logisch ergens dat wanneer een instanties de gelegenheid wordt geboden om zaken recht te zetten en dat NIET doet, de complottheorie nog overeind blijft, zonder een waarheidsclaim op te leggen, ze blijft eenvoudigweg nog overeind.

  Anderzijds wanneer glashelder bewezen werd dat de complottheorie niet waar blijkt te zijn, dan moet je dat uiteraard ook wel aanvaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *