Geen widgets gevonden in de zijbalk

Bekijk de column ook via: https://www.blckbx.tv/columns/kijkbuijs-4-geloof-niet-in-sprookjes-wetenschap-is-niet-objectief

Hoe laat je de massa inzien dat moderne wetenschap niet objectief en neutraal is, maar wordt misbruikt door een kleine machtige elite om hun ideologie door te drukken, vraagt Laurens Buijs. ‘Hoe maken we wetenschap weer betrouwbaar en transparant?’

We geloven als moderne westerlingen graag in het sprookje dat wetenschappelijke feiten objectief zijn, stelt Buijs. “Toch hebben allerlei moderne wetenschapsfilosofen laten zien dat dat niet klopt, en dat feiten buigbaar zijn door politieke belangen, iets wat goed te zien was bij corona en nu bijvoorbeeld gebeurt rondom stikstof en de klimaatdiscussie.”

“Het wordt tijd dat we een minder naïef beeld van wetenschap gaan ontwikkelen. Wetenschappers hebben geen speciale toegang tot een objectieve werkelijkheid, maar zijn groepsdieren, net als andere mensen. Wetenschap is in de praktijk een belangenspel waarin niet degene met het beste idee wint, maar degene die dit belangenspel het beste speelt,” stelt Buijs, die praktische oplossingen aandraagt hoe we het vertrouwen in de wetenschap kunnen herstellen.

Crowdfunding: nieuwe studio voor programmering met ‘perspectief’ 🎥🎙🎬
Help je mee ons doel te behalen? ➡️ https://www.blckbx.tv/perspectief

Waardeer je deze video(‘s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

—-
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbx.tv

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin – https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/

10 gedachten over “Kijkbuijs #4: ‘Geloof niet in sprookjes, wetenschap is niet objectief’”
 1. Veel wetenschap is met een goede dosis gezond verstand te doorzien en te begrijpen. En verder, er is een groot verschil tussen technische wetenschap en menswetenschap. De eerste is vaak heel betrouwbaar, de laatste slaat de plank vaak mis.

 2. Ten eerste heeft de wetenschap zelf al bewezen dat er niet zoiets bestaat als objectief onderzoek doen via de quantum mechanica en ja ook de wetenschap is doelgedreven door geld en waar een hoop geld om gaat is er altijd een kans op fraude en manipulatie. Er zou bij elk onderzoeksrapport standaard een disclaimer en een hoofdstuk moeten zijn over wie het gefinancierd heeft met naam en toenaam. Daarnaast is er een kern in de wetenschap die zo machtig is in de community dat ook dat corrumpeert. En dan heb ik het nog niet over alle wetenschap die buiten de 'wetenschap' wordt gedaan en wordt achtergehouden en weggepest even los van alle patenten die achter geheimhouding zijn verdwenen en alles wat ik in de black projects wordt gedaan waarvan wij pas decennia of eeuwen later misschien een keer de vruchten mogen van plukken. 'Wetenschap' is een soort religie met zijn eigen group think aka reality distortion field.

 3. Deze Laurens is zelf een mislukt sociaal wetenschappelijk experiment, zoveel is wel duidelijk. Wat een complotflauwekul, slaat nergens op wat hij zegt.

 4. vraag een boer naar het weer, vraag een zeeman naar de zee en geloof niet alles wat achter een bureau via computermodellen aan ons wordt opgedrongen en wat past in een politieke ideologie en wat met waarheid weinig te maken heeft

 5. Brilliant Mr Buijs. Wetenschap betekent kortom NIETS. Het kernwoord is "kennis". Oftewel "het weten ('bewezen') dat het waar is".
  1+1=2 is waar. Maar, "de aarde warmt op?". Dat weten wij helemaal niet. Kan best zo zijn hoor. maar we weten het niet.

 6. Wetenschappers die wél de echte feiten willen melden wordt de mond gesnoerd, net als bij de artsen, hoogleraren, advokaten, rechters en noem maar op. Mensen met een (andere) mening worden ontslagen of op een andere manier de mond gesnoerd. Bovendien is de verdeel- en heers politiek uitstekend geslaagd, wereldwijd. Wat kunnen de 'wakkere' mensen doen blkbx??Hoe is dit te doorbreken????

 7. Onderzoek Gaande naar Mogelijke Banden tussen Flavio Pasquino en FSK – Inlichtingendiensten Overwegen Juridische Stappen

  In een recente ontwikkeling heeft de aandacht zich gevestigd op vermeende banden tussen de heer Flavio Pasquino en de FSK (Federatie voor Samenwerkende Kringen). De mogelijke connectie tussen de twee heeft geleid tot een diepgaand onderzoek om de ware aard van deze relatie te ontrafelen.

  Flavio Pasquino, een vooraanstaande figuur, wordt momenteel onderworpen aan een onderzoek dat gericht is op het verifiëren van mogelijke betrokkenheid bij de FSK. De FSK wordt in verband gebracht met activiteiten die vallen onder het bereik van inlichtingendiensten en veiligheidsoperaties.

  Het onderzoek, uitgevoerd door een team van onafhankelijke experts, heeft tot doel de mogelijke banden tussen Flavio Pasquino en de FSK volledig en objectief te beoordelen. Achtergrondonderzoek naar communicatiepatronen, eventuele financiële transacties en de aard van de vermeende connectie is aan de gang.

  Bij deze verdenking worden ook juridische stappen overwogen door de relevante inlichtingendiensten. Terwijl het onderzoek voortduurt, worden parallel aanvullende stappen genomen om mogelijke juridische implicaties te evalueren. Dit benadrukt het streven naar een eerlijk en zorgvuldig proces, waarbij alle aspecten van de zaak grondig worden behandeld.

  Hoewel de verdenking van betrokkenheid bestaat, benadrukken de autoriteiten dat voorlopige conclusies worden vermeden totdat het onderzoek volledig is afgerond. Het waarborgen van een eerlijk en zorgvuldig proces staat voorop om ervoor te zorgen dat de integriteit van het onderzoek behouden blijft.

  De zaak heeft de aandacht getrokken van zowel de bredere gemeenschap als de inlichtingendiensten, en er wordt met belangstelling uitgekeken naar de resultaten van het onderzoek. Verdere details zullen worden vrijgegeven zodra er meer informatie beschikbaar is en er een duidelijker beeld wordt verkregen van de mogelijke banden tussen Flavio Pasquino en de FSK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *