Geen widgets gevonden in de zijbalk

Bij BLCKBX tv is dit onderwerp ter sprake geweest. Van Haga stelt hier nu vragen over en Hugo de Jonge doet net alsof hij het rapport niet kent. Wiebes kan moeilijk nog gevraagd worden, want die is reeds gestruikeld over het Toeslagenschandaal.

Oud CBS directeur Ir. Jan van der Zanden diende in september 2020 een WOB-verzoek in bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat om inzicht te krijgen in de kosten/baten analyse van de overheid t.a.v. de lockdown in maart van dat jaar. Ir. Jan van der Zanden is een statisticus en cijferman en benadert de zaken graag rationeel en denkt daarom voornamelijk in qaly’s. Op 8 juni 2021 ontving hij de stukken en de data waren ronduit schokkend. Daaruit bleek namelijk dat de ambtenaren een lockdown ontraadden, aangezien er per saldo 520.000 gezonde levensjaren (qaly’s) verloren zouden gaan.

De schade in gezondheid bleek uit het opgevraagde rapport 6x zo hoog als wat met de intelligente lockdown gered zou kunnen worden:

De gezondheidswinst was 100.000 qaly’s

Verlies / schade door uitstel van zorg bedraagt 500.000 qaly’s.

Sociale gezondheid kostte 120.000 qaly’s

Dus gebaseerd op deze gegevens van de rekenkamer kun je stellen dat er 100.000 levensjaren zijn gewonnen, terwijl 620.000 levensjaren zijn weggegooid door de maatregelen.

Hier komt dan de enorme economische schade nog bij.

Toenmalige minister van EZK Eric Wiebes heeft de documenten gezien – blijkt uit de interne stukken – en heeft dus kennis gehad van de pijnlijke feiten en dan rijst natuurlijk de vraag wat is er met deze kennis gedaan? Heeft Wiebes deze informatie overgebracht aan de kamer? Wist Mark Rutte ervan? En waarom is de koers niet bijgesteld nadat deze informatie voorhanden was?

Een qaly is een afkorting van “Quality-Adjusted Life Year”, een naar kwaliteit gewogen levensjaar. Dit wordt gebruikt om de kosten-effectiviteit van bepaalde interventies in te schatten. 1 qaly staat voor een 100% gezond levensjaar en is als rekeneenheid de normering in Nederland.

Qaly’s zijn ook de meest objectieve rekeneenheid om termen als “nevenschade” en “disproportionaliteit” enige waarde, context en inhoud te geven omdat het anders alleen sentimentele woorden blijven. Het is belangrijk dat een goede afweging kan worden gemaakt qua kosten en baten in de zin van levenskwaliteit.

Door Ruby Lane

28 gedachten over “Hugo en Haga over document dat bij WOB-verzoek boven tafel kwam over 520.000 geofferde levensjaren”
 1. Nou Hugo wanneer worden de vragen schriftelijk beantwoord? Je bent al ruim over het wettelijke termijn heen zelfs over het termijn die je kunt krijgen wanneer je uitstel aanvraagt, wat niet gedaan is.

 2. Planbureau hier, kamercommissie daar. Dit is het drijfzandgeleuter dat politiek heet. Je proberen voort te bewegen in de modder met vierkante wielen. Of slagen in het luchtledige maken terwijl je denkt te kunnen opstijgen. Heer, verlos ons alstublieft van deze dodelijke plaag.

 3. PFFFFFFFFFFF wat blijft deze man er omheen lullen omdat hij weet hoe fout hij is, hugo wordt tijd dat je op een onbewoond eiland gaat zitten met je gelul.

 4. Hugo de Jonge: Het zal wel vaker gebeurd zijn dat er een document is gemaakt dat mij niet bereikt heeft, gelukkig maar!

  Dit is toch stuitend om te horen als je spreekt over document(en) waar men in beschrijft wat voor inpact dit beleid heeft op de levensjaren van mensen?!

 5. stel hem voor dat hij in iedergeval verantwoordelijk is voor alle geleden schade bij het midden en kleinbedrijf. Laat hij hun opgelopen schulden maar eerst eens vergoeden. 520000 levensjaren, voor minder dan 2 procent overleden met ….. Gaat al lang niet meer over dat maar over controle van mensen. Ik australien mogen gevaccineerde mensen 1 uur per dag naar buiten. Controle invoeren controle systeem op iedereens favo apparaat

 6. Kamerleugens , waarom mogen vragen onbeantwoord blijven ? 620.000 jaar mensen op hun leven gekort bewust en ingespoten met gif grafeenoxide wat een vaccin genoemd wordt

 7. Tijd om een zero tolerance beleid in te voeren.. als politicus 1 keer liegen of verbergen en direct achter slot en grendel.
  Dan piepen ze wel anders

 8. Hugo……Maak eens inzichtelijk dat je voor deze positie niet geschikt bent en laat je eigen planbureau je ministerpost vrij maken voor een capabel persoon. Ga alsjebleft weg. Ga perkjes schoffelen of zo.

 9. Dus de documenten waarin de schade van deze lockdown berekend is,die krijgt de Minister van VWS niet onder ogen????WIE GELOOFT DAT NOU????Het is allebei even erg.Dus als hij ze niet onder ogen gekregen heeft(Wat ik natuurlijk niet geloof)of dat hij ze wel gelezen heeft.Hoe je het ook went of keert het is en blijft een incompetente bende.

 10. Ah joh gaat slechts om mensen levens
  Kijk nog maar eens naar de C in je CDA-tje !!!
  Belachelijke k*tsmoes! Niet naar kunnen kijken , zielig zielig nepventje!!!
  Je hebt bloed aan je handen, dat is óók evident!!!!!

 11. hahaha, we vragen – én betalen – zoveel rapporten dat we ze niet kunnen lezen. Dát is nog eens nuttig! Wat kan die man rond de hete brei heen draaien en uiteindelijk niets te vertellen heeft. Nog erger: niemand lijkt hier iets aan te doen aan dat oeverloos gelul!

 12. vaccin zou de enige uitweg zijn volgens Rutte en Hugo. Een leugen en big pharma spint daar garen bij. Gevaccineerden komen ook op de ic, kunnen covid19 verspreiden en mutaties onstaan ook bij hen. Ondertussen wordt medische apartheid toegepast met corona apps. Vaccin als entree met een doorgeschoten surveillance maatschappij. DDR 2.0. Angst verblind.

 13. Ik las net dat advocaat Arnold Kessel van "Artsen voor Waarheid" er achter is gekomen dat in 2015 het WEF al heeft besloten dat er een pandemie moest komen om door middel door de gemaakte vaccins macht over de mensheid uit te oefenen.
  Ook 1000 andere advocaten en Fuelmich, die werkt aan Neurenberg 2, weet dit.
  Wij burgers moeten ons met alle macht tegen het huidige regiem verzetten, want men zal proberen de agenda steeds verder uit te rollen.

 14. Hugo,je weet dat jullie bezig zijn met genocide zo goed als het volk het weet. Reken maar dat het tribunaal wacht,jullie komen er allemaal niet mee weg. De hele gore kliek niet!

 15. Als het om maar liefst 520.000 levensjaren gaat die zijn vernietigd dan is er vast altijd wel een ambtenaar die Hugo daar voor de zekerheid op attent maakt hoor. Kan mij niet voorstellen dat hij er niets over gehoord zou hebben. 

  Misschien kan het hem niets schelen. Dat is dan wat anders. 

  Wel opvallend hoe hij versoepelingen oplepelt alsof er helemaal nooit een avondklok of intelligente lockdown geweest is. 
  Terwijl hij samen met Mark juist vóór al die maatregelen is. 

  Hoorde dat Hugo op de hoogte is dat het aantal positief getesten al zestien maanden géén effect heeft op ziekenhuisopname. 
  Maar dan kunnen we toch per direct alle maatregelen opheffen?🤗

 16. …..als je bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla. Bla bla. Blaaaa bla. Bla bla bla hoort is er meer serieuze inhoud dan deze hete lucht van een minister…het interesseert "het" geen reet hoe mensen met deze oorlog worstelen….zijn inkomsten zijn zeker… tenminste voor nu….

 17. Hij begint al leugenachtig! Ambtenaren maken een belangrijk rapport en dat bereikt de minister niet? We hebben toch net toch een toeslagenaffaire gehad? Hij praat en praat en praat maar zegt niets. Ik kan niet meer naar die man luisteren……

 18. Het liegen en ouwehoeren en om de brij heen draaien is ongeëvenaard, in de gierput met deze figuur waar hij thuis hoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *