Geen widgets gevonden in de zijbalk

Bekijk de hele uitzending via deze link: https://www.blckbx.tv/economie/euroforie-deel-2-de-euro-als-motor-van-ongelijkheid-paul-buitink-in-gesprek-met-ewald-engelen

Euroforie deel 2: de euro als motor van ongelijkheid – Paul Buitink in gesprek met Ewald Engelen.

De euro zou moeten werken als bindmiddel maar is geworden tot een splijtzwam die in Europa sommige groepen voorspoed brengt en andere op achterstand zet. De oorlog in Oekraïne wordt aangegrepen door politici om nog meer eenheid af te dwingen. Ondertussen neemt de ECB een vlucht naar voren door een nieuwe digitale euro te ontwikkelen en
bereikt de inflatie recordniveaus. Hoe lang kunnen we nog voortmodderen en wat zijn de alternatieven?

Bedrijfseconoom Paul Buitink gaat op zoek naar antwoorden. Hij maakt voor blckbx een drieluik over de euro: over het verleden, het heden en de toekomst. Voor het eerste deel ging hij in gesprek met Prof. dr. Arjo Klamer, hoogleraar Culturele Economie. In dit tweede deel van Euroforie praat Paul Buitink met financieel geograaf Prof. dr. Ewald Engelen, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, over het heden en de voor- en nadelen van de euro voor verschillende groepen in de samenleving.
Het heden Engelen staat nogmaals stil bij de invoering van de euro en benadrukt hoe er Nederlandse koopkracht is geofferd ten behoeve van het grootbedrijf. Vervolgens legt hij uit hoe grote bedrijven met name in oord-Europa hebben geprofiteerd van een te lage euro en hoe arbeiders in heel Europa er last van hebben gehad. In plaats van convergerend werkt de
euro divergerend en zijn landen economisch uit elkaar gegroeid. Cultureel zijn de verschillen te groot, wat ten volle tot uitdrukking kwam in de Griekse crisis van 2015. Het democratische tekort binnen de euro is groot meent Engelen. Landen kunnen niet devalueren hetgeen ze kwetsbaar maakt. Engelen pleit voor het invoeren van parallelle munten naast de euro om zo, als land, weerbaarder te zijn en je eigen balans in te kunnen zetten bij een crisis. In deel 3 zullen alternatieven verder worden besproken met een aantal politici.

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, whatever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Over Stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

—-
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin – https://www.linkedin.com/company/blckbx-tv/

20 gedachten over “Euroforie deel 2: de euro als motor van ongelijkheid – Paul Buitink in gesprek met Ewald Engelen”
 1. Een wereld zonder geld. 1 wereld nergens geld geen elite geen rijkere geen onderscheid iedereen gelijk iedereen in zijn kracht. Rijkere halen minder bedeelden neer zien ze als zwak zijn pompitieus. En niet goed voor mensen die minder hebben dan hun. Geld weg meeste problemen weg.

 2. Net als deel 1, is deel 2 heel leerzaam. Zo fijn om inhoudelijk beter overzicht en info te krijgen over de EU en de conflicten hierin + op globaal niveau. Dank weer voor dit interview! Ik kijk uit naar deel 3!

 3. Elk land naar een eigen interne valuta? De burgers kunnen ook investeren in geld. Daar kunnen ze bij Paul voor terecht 😉.

 4. Met dat VOLSLAGEN incapabele en fascistische kabinet vol met hersenloze dombo's is elke vorm van discussie bij voorbaat al kansloos en gedoemd te mislukken…

 5. Klimaat meent hij dit echt of bedoelde hij dat we stormen in overstromingen in het financiële stelsel kunnen verwachten ik hoop het laatste
  Klimaat is ook een verzonnen verhaal net als corona

 6. Er zijn bij mij tijdens het kijken weer heel veel kwartjes op zijn plek gevallen.

  De tijd om het roer om te gooien begint zo ondertussen te dringen

 7. Hm… mbt de Grieken die niet geholpen zouden zijn, maar de banken wel: de reden dat die banken om dreigden te vallen was dat de Grieken (de GR overheid + GR bevolking) er veel teveel geleend hadden. En daar dingen voor gekocht hebben. Die hebben wel degelijk geprofiteerd dus. Want die leningen werden niet terugbetaald.

 8. President Biden besloot tot de ontwikkeling van een Amerikaanse digitale dollar. Ook de Europese Centrale Bank denkt serieus na over de uitgifte van een digitale euro. Het zijn echter niet de Europese burgers of hun volksvertegenwoordigers die belangrijke ontwerpkeuzes maken, maar technocraten en bankiers. Europese academici hebben stevige kritiek op deze opzet. ‘De toekomst van de digitale euro is een publiek goed.’
  Bron: FTM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *