Geen widgets gevonden in de zijbalk

Bekijk de volledige uitzending: https://www.blckbx.tv/economie/euroforie-deel-1-de-introductie-van-de-euro-paul-buitink-in-gesprek-met-prof-arjo-klamer

Met torenhoge schulden en een gierende inflatie nemen de tegenstellingen in Europa met de dag toe. Tegelijkertijd wordt de roep om eenheid steeds groter. Volgens sommigen biedt de invoering van de digitale euro een uitkomst, maar het gevaar van financiële censuur ligt daarmee op de loer. En hoe stabiel is eigenlijk de basis waarop die digitale munt gestalte moet gaan krijgen?

Bedrijfseconoom Paul Buitink gaat op zoek naar antwoorden. Hij maakt voor blckbx een drieluik over de euro: over het verleden, het heden en de toekomst. Voor dit eerste deel gaat hij in gesprek met prof. Arjo Klamer, hoogleraar Culturele Economie. Hij is één van de bekendste en meest consistente eurocritici van Nederland.

De invoering
Twintig jaar geleden werd de euro ingevoerd. Buitink bespreekt met Klamer hoe het maatschappelijke klimaat er destijds uitzag in Nederland. Klamer voorzag al in de jaren ‘90 dat de euro een onhoudbaar project zou worden. In 1997 ondertekende hij met zeventig andere economen een manifest tegen de komst van een Europese munt.

Er was een brede wetenschappelijke consensus dat het economisch onverstandig was om de euro in te voeren. Onder druk van de Frans-Duitse as en de lobby van grote bedrijven werd de munt toch ingevoerd. Nederlandse politici lieten het gebeuren, ondanks dat ze zich off the record vaak uitspraken tegen de euro.

Klamer legt uit waarom de euro zonder politieke unie niet mogelijk is en op de lange termijn gedoemd is om te mislukken. Het is een splijtzwam die zowel mensen als landen uit elkaar drijft. Klamer ziet liever een wereld waarin er verschillende munten zijn voor verschillende doeleinden.

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?
Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

—-
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin – https://www.linkedin.com/company/blckbx-tv/

9 gedachten over “Euroforie deel 1: de introductie van de euro – Paul Buitink in gesprek met prof. Arjo Klamer”
  1. de digitale Euro is samen met het toekomstig Europese digitale ID het definitief einde van de vrije democratische Europese samenleving.

  2. En nu je zonder digitale Ausweis toch nergens meer binnenkomt, heeft de meerwaarde van een gemeenschappelijke munt en 'open grenzen' geen betekenis meer. We zijn terug bij af.
    De EU kost ons alleen maar geld, ondermijnt onze soevereiniteit, culturele identiteit en beschermt ons kennelijk niet tegen oorlogsdreiging. Het is een slecht huwelijk waar wij snel uitmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *