Geen widgets gevonden in de zijbalk

Bekijk de hele uitzending hier: https://www.blckbx.tv/videos/digitale-euro

Digitale Euro, redding of valkuil? Ancilla spreekt bedrijfseconoom Paul Buitink…

Nu we echt niet meer om bitcoin heen kunnen, en de cryptocurrency markt “here to stay” lijkt te zijn, maken centrale banken dankbaar gebruik van het momentum, om in te zetten op een maatschappij met enkel nog elektronische betalingen. Dat banken contant geld het liefst zien helemaal zien verdwijnen zal geen verrassing zijn. Meer dan 80 landen zijn momenteel bezig met het onderzoeken van de introductie van een digitale munt, de zogenaamde central bank digital currency (CBDC). De ECB (Europese Centrale Bank) onderzoekt momenteel het invoeren van een digitale euro. Het lijkt dus steeds meer onvermijdelijk dat deze er gaat komen. Het gebruiksgemak van de digitale euro wordt veelvuldig benoemd door media en politiek.

Decentrale munt

“Maar waar vele cryptocurrenties zoals Bitcoin inzetten op decentrale kwaliteiten, ligt het gevaar op de loer dat centrale bankiers hun digitale munt juist inzetten voor nóg meer gecentraliseerde macht”, voorziet programmamaker Ancille van de Leest, die haar gast dan ook stevig aan de tand voelt over de gevaren die op de loer liggen.

“Het is makkelijk te zien hoe deze digitale economie tot een zeer scheve machtsverhouding, en dus grote maatschappelijke problemen kan leiden. Hoe kunnen we dit voorkomen? Als de digitale euro er onvermijdelijk komt, is deze dan zo te ontwerpen dat deze toch garanties kan bieden voor burgers? Of is de toekomst van de euro zo onzeker dat we ons beter kunnen richten op lokale alternatieven?” vroeg Van de Leest o.a. aan haar gast Paul Buitink.

Paul Buitink

De gast in deze uitzending is bedrijfseconoom Paul Buitink, werkzaam bij Holland Gold en die vanuit zijn ervaring met zijn Depositobank, en als organisator van het evenement Reinvent Money, al meer dan 10 jaar nadenkt over op wat voor manier geld het beste de maatschappij kan dienen.

Wil je op de hoogte blijven van BLCKBX nieuws?

Twitter        – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram   – https://t.me/blckbxtv

Facebook   – https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram  – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, whatever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Doneren aan BLCKBX kan via https://blckbx.tv/doneren

video suggesties voor jou:

18 gedachten over “Digitale Euro, redding of valkuil? Ancilla spreekt bedrijfseconoom Paul Buitink…”
 1. In principe mooie uitleg, maar veel te naïef wat betreft oplossingen. Hij gelooft dat we er met democratische oplossingen uit kunnen komen en dat we eerst een "beter fiat systeem" moeten gaan gebruiken. Over die democratie ben ik sceptisch met een demissionair kabinet dat al jaren lang alle Europese integratie doorvoert tegen de wil van de burger. Een "beter fiat systeem" echter, slaat echt alles. Elk fiat systeem ooit is in elkaar gestort. Je kunt zelfs beargumenteren dat je weer terug moet naar een goud standaard, maar weer fiat is echt waanzin.

 2. Dit is zinloos om te kijken, naar 12 minuten loopt de video vast! Top geregeld black box! Kun je net zo goed helemaal geen video plaatsen!

 3. crypto bestaat niet alleen uit Bitcoin of overheidsmunten, maar heeft ook privacy munten zoals monero of zcash die niet te traceren zijn.

 4. Dit gaat sneller gebeuren dan we denken.
  Waarom denken jullie dat Zweden geen lockdowns heeft moeten invoeren en geen mondkapjes plicht en dergelijke?
  Antwoord is simpel.
  Ze gaan als eerste van cash afstappen en wel tot 2024.
  Dat was hun deal.
  Is helemaal officieel.

 5. Natuurlijk een valkuil.
  Als iemand denkt dat al die crypto tegen de zin van de elites is ontstaan, dan wordt het tijd dat die eens wakker wordt.

 6. srry hoor maar moet wel zeggen dat de presentatrice hele mooie dame is.betoverend.met haar zal ik niet 1 uizending missen 🙂

 7. YouTube gaat helemaal te gek. Ik had en kommentaar geplaatst met wat technische tips voor Blackbox aangaande URL's om de privacy een beetje beter te maken. Natuurlijk meteen door YouTube gewist. Trouwens, ik zou ook wel wat antwoorden van Blackbox verwacht hebben op sommige van de kommentaren hier, maar ook ook die laten niet van zich horen.

 8. Ben HEEL blij met jullie content maar ik stoor me enorm aan hoe jullie continu de deur open laten staan: redding of valkuil??? Really??
  Ik KAN al digitaal betalen. Ik weet waarom deze digitale munt een valkuil WORDT. Ik weet het, jullie weten het, de nieuwe kijkers/reactie lezers weten het: het is oorlog.
  We gaan de oorlog niet winnen als jullie jullie twijfel blijven uitspreken alsof jullie niet weten wat er gaande is. Dit is het, er is geen andere dit is het; of we gedragen ons allemaal als onwetende kutjes of we gaan strijden om onze vrijheden te behouden. Wordt wakker.

 9. je moet je geld beleggen in onroerend goed of edelmetalen, ofzoiets. Ook cryptos kan, maar voor mij een beetje ingewikkeld. Betaal cash en over een langere periode. Voor edelmetalen kan dit nu nog maar niet zo lang meer.

 10. de video op de site loopt bij mij steeds vast op hetzelfde punt, hebben daar meer last van?
  Edit: ja dus, wordt hier vaker gemeld zie ik nu.

 11. Digitale euro wordt geen redding, maar is een valkuil!
  Luister maar goed: een valk uil…
  En, zodra het woordje UIL erbij komt… o lala!

  Lol… eerst die rare wintertijd, en nu blijkt,
  dat we vandaag, 2 november, TERUG gaan naar 20 oktober!
  De Gregoriaanse kalender is op dat moment terug naar de Juliaanse kalender.
  Sinds 1582 waren we die verloren aan de paus, zoals zoveel…
  Maar dat NOOIT meer.

  Het komt goed.
  Cheers! chris

 12. Collaborerende centrale banken en staten als geheel lijken alle vormen van privacy en andere mensenrechten elektronisch uit te willen bannen. Deze totale wereldbeheersing van mensen labelen als onder staatscontrole bewegende objecten Is helemaal niet in lijn met vele grondrechten van soevereine staten. En de VN pleegt in mijn waarneming verraad door niet meer te staan voor de zelfbeschikking van (groepen) mensen en voor haar fundament van het Handvest, en wordt dus voor mensen een steeds waardelozere organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *