Geen widgets gevonden in de zijbalk

Bekijk de hele video hier: https://www.blckbx.tv/binnenland/democratie-en-mensenrechten-passen-niet-bij-elkaar-vindt-prof-dr-cees-hamelink

De relatie tussen democratie en mensenrechten lijkt natuurlijk, maar in de praktijk blijkt het een slecht huwelijk. De twee passen niet echt bij elkaar. Daarom zouden we de democratie moeten vervangen door een oikologie en teruggaan van groot- naar kleinschaligheid, vindt prof. dr. Cees Hamelink.

Dèmos is Grieks voor ‘volk’ en ‘-cratie’ is afgeleid van het Griekse woord kratein, dat ‘heersen’ betekent. In een democratie zou het volk dus moeten regeren, maar dat is al lang niet meer zo, volgens Hamelink: “Het volk wordt geregeerd door politieke en industriële elites, en in een parlementaire democratie door vertegenwoordigers, die vooral hun eigen partijbelang dienen.”

Maar zelfs al zou het volk regeren, dan moeten we elkaar niet beheersen. In plaats daarvan zouden we moeten praten om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Kratein moet daarom vervangen worden door logos, ‘woord’. In de grootschalige samenlevingen waarin we vandaag de dag leven, wordt dat echter steeds moeilijker. We moeten terug naar kleinschalige basisgemeenschappen, vindt Hamelink. “In een huis wordt niet geregeerd, maar gezamenlijk beslist. Daarom moeten dèmos inruilen voor oikos, dat ‘huis’ betekent. Zo komen we tot een oikologie in plaats van een democratie. Alleen dan kunnen we de mensenrechten – goed voor elkaar zorgen – nog redden.”

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, whatever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Over Stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

—-
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin – https://www.linkedin.com/company/blckbx-tv/

21 gedachten over “‘Democratie en mensenrechten passen niet bij elkaar,’ vindt prof. dr. Cees Hamelink”
 1. Kabinet stoft wet af die schenden van grondrechten eenvoudiger maakt
  Mens en Macht
  Burgers kunnen worden verplicht hun huis af te staan aan vluchtelingen
  Het kabinet-Rutte heeft per 1 april de uit 1952 daterende Wet ­Verplaatsing Bevolking in werking gesteld, om ­gemeenten te dwingen tot opname van Oekraïense vluchtelingen. De wet, ontworpen voor evacuatie van de bevolking bij ­oorlog op ­Nederlands grondgebied, maakt het voor de overheid ­eenvoudiger grondrechten te kunnen schenden zonder de noodtoestand uit te roepen !

 2. De mensenrechten als onderdeel van de grondrechten naar aanleiding van de verschrikkingen van de 2de wereld oorlog getekend naar ik meen in 1948 door Nederland zijn nooit in werking getreden dus zijn niet toepasbaar.

 3. Een mooi ideaal, zoals zo velen trouwens. Helaas zitten we wel met het ultieme kwaad die direct uit zijn op de vernietiging van alles. Het kwaad kent geen grenzen maar het heeft wel verdomd veel haast.
  Als we ooit iets willen bereiken en moet eerst dit ultieme kwaad worden uitgeschakeld, anders is het dweilen met de kraan open.

 4. Nee beste oude man wie idioten gaat volgen zijn geen goede kuddes.
  Daarom is er een pack leider een ALPHA🐺
  1 VOOR ALLEN EN ALLEN VOOR 1
  1 KAN IEDEREEN ZIJN EEN WEERSPIEGELING VAN ONZE CREATIE VAN DE CREATOR.
  Maar dit gaat het geleerde en aangeleerde gedrag te buiten het begrijpt niet omdat het niet kan voelen.
  Welkom in mijn wereld ik was er altijd al maar het heeft en laat alleen mensen toe die het verdienen niet omwille van geld of macht maar alleen vanuit liefde met ❤ en ziel.
  I AM THE ALPHA🐺
  THE DREAMKEEPER
  ✝️❌⚡🤎AE1🐞⚖🙏

 5. Democratie is het weg delegeren van rechten die je zelf niet eens hebt, een paradoxaal systeem dat altijd zal leiden tot de inbreuk van basale mensenrechten tegen de individu door een grotere groep.

 6. Mensen horen alleen maar “het is besloten door de meerderheid” dat is democratisch, leg je er bij neer.
  maar dat is geen democratie , dat is tirannie van de meerderheid.
  Gelukkig is Nederland geen Democratie in die zin, Nederland is een Constitutionele Monarchie.

  De grondwet en de koning(in) regeren, in de grondwet staat dat we een democratisch gekozen parlement hebben die rekening houdt met de regels in die zelfde grondwet. Zodoende heeft een meerderheid in het parlement altijd rekening te houden met de regels en (mensen)rechten genoemd in de grondwet en zal de wetgever altijd moeten besturen met die regels als grondslag.

  Echter als je lang genoeg roept dat de meerderheid bepaald, want we zijn democratisch! dan gaan, zoals blijkt mensen het vanzelf geloven.

 7. Een dictatorschap a la Orban met Wilders en Baudet. Tijdens deze periode pakken we alle extremen van links en rechts op en sturen die naar achter de Ural, effe bespreken met Putin.

 8. Wat een streling voor mijn oren om naar prof. Dr. Cees te mogen luisteren en steeds leer ik weer van hem . Hopende dat er velen net zoals ik bijna hongerig naar zijn volgende uitzending uitkijken. Dank prof. dr. Cees en Blcbx . Gr.

 9. “Democratie is iets waar politici over praten zoals een hoer over de liefde.”
  🗣Fernand Auwera (Vlaams schrijver)

 10. Demo komt van het woord demon. De Schepper kent geen demon-cratie dat is wat Satan voorstelde en sindsdien is de wereld in een puinhoop.
  Iedereen weet dat demon-cratie onmogelijk is en dat de nature bepaald al wie de leider is, de hierarchy bij elke wezens is al bepaald.
  Aangezien deze mensen niet gekozen zijn door de nature maar door mensen die dus als demonen worden beschouwt want iedereen heeft zijn eigen belang op kaart en niet het algemeen belang daarom krijgen we dus zoveel corruptie. leugens en falsheid want dat is de enige manier om meer demonen op je zijde te krijgen. Verteld ze wat ze willen horen en zodra ik aan de macht ben dan zorg ik voor mijn eigen belang.
  Wie niet vertrouwt in de schepper zal altijd vallen voor corruptie. Alleen de Schepper weet wie de beste leider is voor een volk. Laat de Schepper kiezen die weet beter. En als mensen herkennen we gelijk wie de leider is, dat is natureel. Het is tijd voor echte leiderschap!

 11. Geen rare dingen zeggen Cees ! Nonsense.
  Zout, peper en suiker of wel water & vuur, horen ook niet bij elkaar. En totaal geen natuurlijke relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *