Geen widgets gevonden in de zijbalk

De Toekomst is Toast!
Kom de gehele documentaire Zaterdag 11 mei bekijken in Studio Paradiso, inclusief vragenuurtje met Marcel van Silfhout & documentairemaker Erwin Taams.

– zaterdag 11 mei
– 19:00 t/m 22:00
– Nijverheidstraat 7b, 1135 GE Edam, Nederland

Voor kaarten ga je naar:
https://www.studioparadiso.tv/event-details/sneak-preview-documentaire-over-marcel-van-silfhout

De Toekomst is Toast
Hij was als onderzoeksjournalist betrokken bij spraakmakende Zembla & KRO reporter dossiers die resulteerde in de parlementaire Fyra-enquete en de val van kabinet Balkenende II. Tegenwoordig is hij graanboer met 100 hectare land verspreid over de Veluwezoom en ver daarbuiten. Het verhaal van voormalig onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout is een verhaal van uitersten en overeenkomsten tussen de zoektocht naar waarheid en het willen aanpakken van misstanden. Aangezien men de waarheid volgens hem niet meer wil horen, heeft hij zich als graanboer gestort op de misstanden binnen de agrarische sector en probeert hij die via zijn bedrijf ‘Graangeluk’ van binnenuit te veranderen. De coronacrisis in combinatie met een optreden bij het Amsterdamse debatcentrum de Balie leidde er in 2020 toe dat ook zijn journalistieke bloed weer begon te stromen. Erwin Taams volgde Van Silfhout in zijn voetsporen en portretteerde een bevlogen boer die oa. via blckbx voorzichtig terugkeert naar zijn roots, de journalistiek.

Ministerie van Televisie
Een reis door het leven van Marcel begint op het Hilversumse mediapark in colbert en eindigt met een boerenhoed op zijn hoofd op één van zijn mooiste graanakkers. Het Mediapark was de plek waar van Silfhout jarenlang aan den lijve heeft ondervonden hoe media en overheid elkaar beïnvloeden. Een giftige mediacultuur die velen tot een burn-out of erger hebben gedreven, waaronder hemzelf. Op het mediapark komen verhalen over de volgens hem onevenredige invloed van de media op de maatschappij en emoties uit het verleden los. Want zijn verleden als journalist heeft hem uiteindelijk alles gekost. Zijn werk, zijn gezin en zijn geld. Maar de combinatie van een burn-out en zijn onbezorgde jeugd op de Gelderse akkers leidde tevens tot het zaadje van Graangeluk, wat steeds meer zijn eigen geluk begint te worden.

Van auteur tot boer
Zijn reiskookboek Kookkaravaan, Smaakroute door Marokko werd in 2011 uitgeroepen tot ‘Nederlands Kookboek van het Jaar’ en in 2012 tot ‘3rd Best Cookbook of the World’.
Door het schrijven van zijn boek ‘uitgebeend’ kwam Marcel in aanraking met de misstanden binnen de voedselindustrie, wat hem tot ‘Graangeluk heeft geïnspireerd.
Met Graangeluk werkt van Silfhout aan de terugkeer van natuurrijke akkers als bewijs dat met historische kennis eerlijke ambachtelijke producten kunnen worden gemaakt.

Landbouwtransitie
Als we op deze manier ons graan blijven verbouwen zullen we in de toekomst ons brood maar moeten gaan toasten om het nog enige smaak en structuur te geven, net als in Engeland, waar al bijna geen traditionele bakker meer te vinden. Met Graangeluk herintroduceert van Silfhout oerzaden en streekgranen op de Nederlandse akkers, waarbij hij de oogst zelf omzet in onbespoten brood & bier. Met deze filosofie won Graangeluk eerder drie grote prijzen: het beste speciaalbier bij de Brussels beer Challenge (2020), de Arca Deli Award van de Europese Safe Foundation en De Gouden Mispel van de Vereniging Nederlandse Cultuurlandschap (2022).

Symbiose
Het graanprobleem legt volgens Marcel een diepgeworteld probleem bloot. Het laat zien hoe we door de gejaagde en oppervlakkige maatschappij ver we van bepaalde kernwaarden zijn afgedreven, zowel voor wat betreft ons voedsel als de kwaliteit van de moderne onderzoeksjournalist. Met Graangeluk laat van Silfhout zien hoe de vee-industrie en een bio divers landschap in symbiose met elkaar zouden kunnen leven en hoe daarmee ook nog eens het stikstofprobleem kan worden aangepakt. Is Graangeluk een boerenbedrijf of het grootste onderzoek dossier wat van Silfhout tot nu toe onder handen heeft genomen als journalist. Oordeel zelf na het zien van de documentaire ‘De Toekomst is Toast’.

Waardeer je deze video(‘s)? Like deze video, abonneer je op ons kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Wil je op de hoogte blijven?
Telegram – https://t.me/blckbxtv
Twitter – https://twitter.com/blckbxnews
Facebook – https://www.facebook.com/blckbx.tv
Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv
LinkedIn – https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
TikTok – https://www.tiktok.com/@blckbx.tv

9 gedachten over “'De Toekomst is Toast' / zaterdag 11 mei / Studio Paradiso”
  1. Gezonde boeren verstand met PFAS overal ? Ze maken ons werkelijk af en komen mee weg met hun leugens ook nog blijf nog effe Meeeeh meeh meeeh achtig je gedragen dan komt komt het echt helemaal goed met ons onder twee meter grond !!😂 🐑🐑🐑✌️

  2. mocht je je afvragen waarom in de dark ages ze de kennis verloren waren… kijk naar waar wij naar toe rennen. in mijn vak is ook maar weinig kennis, ze kennen het trucje maar wat ze doen weten ze niet.

  3. Lang leve het gezonde Boeren leven Boerenverstand terug in dit land Amen Dankjewel Marcel 🙏👏

  4. Heel veel van ons weten dit al toch? Maar hoe is dit te stoppen??? Er zijn er teveel die het allemaal wel best vinden of er helemaal niet mee bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *